Qui som?
La nostra tasca
Equip
Centres on treballem
Tallers Educatius Curecan
Notícies
Sabies que...
Col·laboracions
Contacteu amb nosaltres
 

A qui ens adrecem? • Centres gerontològics: centres de dia, centres residencials, etc.
 • Centres sociosanitaris
 • Centres especialitzats en problemes neurològics i de salut mental.
 • Centres educatius: escoles d’educació especial, escoles ordinàries, etc.
 • Centres socials: casals, centres culturals, centres cívics, etc.
 • Particulars: sessions de teràpia i activitats individuals (sempre sota supervisió del corresponent professional sanitari o de l’educació)
 • Propietaris d’animals domèstics: consultes de comportament caní/felí, entrenament, etc.
 • Col·laboració amb organitzacions de l’àmbit de les Teràpies Assistides amb Animals i de l’atenció a la persona
 • Universitat i altres centres formatius


Els gossos de Curecan són seleccionats de centres d’acollida. Només treballem amb animals de bon caràcter, afables amb les persones i de reaccions previsibles. L’objectiu principal és estimular el treball dels usuaris, sempre amb la màxima seguretat.


Què podem treballar en una sessió?

L'animal facilita la tasca dels professionals, actuant com a coterapeuta. D’aquesta forma durant les sessions podem treballar:

 • L’activitat motriu i funcional: motricitat fina i gruixuda (agafant diferents objectes per entregar-los al gos, fent senyals concrets per donar ordres a l’animal, llençant-li pilotes, aguantant aros per fer que passi, fent un petit agility, etc.), equilibri (fent passar el gos entre les cames, donar l’ordre que s’estiri el gos, etc.), foment de la marxa (passeig amb l’animal), activitat de la vida diària bàsiques (posant aigua al gos, alimentant-lo, raspallant, vestint-lo, banyant-lo). • L’estimulació cognitiva: fomentem la comprensió a través d’ordres donades a l’animal, estimulem l’atenció amb jocs en els que participen persones i gossos. Treballem la lectura, escriptura, expressió oral, reconeixement d’objectes mitjançant activitats en el que el gos és el protagonista (àlbums de fotos, fitxes amb objectes que utilitza el gos), amb tot això també treballem la memòria, el seguiment de seqüències i el pensament abstracte-simbòlic. En el cas de les persones amb deterioraments cognitius greus, treballem l’estimulació més basal, a través del contacte directe amb el gos aturat i en moviment, així estimulem el tacte, l’enfocament de la vista i les connexions amb la realitat.


 • Beneficis socials: els animals faciliten el treball en equip, la relació entre els residents i amb els professionals, fomenten la conversa, el respecte del torn, la capacitat d’empatia, i milloren l’autoestima de les persones. Tot això es treballa durant les sessions de jocs en grup, al donar ordres al gos, i amb la simple relació amb l’animal, el qual busca el contacte amb la persona, independentment de les seves capacitats.

Curecan compta amb l’assessorament de professionals dels diferents àmbits que garanteixen l’adequació de les activitats per cada tipus de persona.


L’equip d’intervenció de Curecan està format sempre per animal i guia (personal format en Teràpia Assistida amb Animals).

Totes les activitats són dutes a terme de forma divertida, l’objectiu és que usuaris, professionals i animals passin una estona agradable.

Estructura dels programes

Curecan inicia els programes fent una enquesta entre els usuaris i familiars per saber quin és l’interès i el grau de coneixement de les teràpies assistides amb animals.

Si el centre ho requereix, es pot fer una xerrada informativa a l’inici del programa adreçada a residents, familiars i treballadors.

A continuació es realitza una reunió amb els professionals del centre per concretar quins són els objectius a treballar amb cada persona. Curecan assessora als professionals per marcar uns objectius, realitzar registres i avaluar l’eficàcia de la teràpia amb els animals.

Les sessions tenen una durada aproximada de 45 minuts i poden ser individuals o grupals. El temps s’estructura de la següent forma:

 • 1. Salutació inicial
 • 2. Exercicis senzills d’escalfament i d’apropament a l'animal
 • 3. Exercicis específics per fomentar els ítems fixats
 • 4. Temps de relaxació
 • 5. Comiat


Periòdicament, es fixen reunions d’equip per avaluar el resultat de les intervencions i marcar el camí a seguir.

Impressions dels professionals de la Residència Feixa Llarga


Des del gener de 2013, Curecan duü a terme, juntament amb el professionals de la Residència Feixa Llarga, un programa de Teràpia Assistida amb Gossos. Després d'un any de treball, hem realitzat una petita entrevista per conèixer les impressions del centre:

 1) Quins creieu que són els aspectes més positius de la teràpia assistida amb gossos?

La comunicació, tant sigui amb el gos com amb les persones que estem presents, i també en el moment quan ho relaten als familiars. Emocionalment, es desperten reaccions que de vegades estaven minvades només pel fet d'estar en un lloc que no és casa seva. També el fet de poder-les transmetre. Alegria , sorpresa, rebuig, paciència... No hem d'oblidar l'aspecte lúdic, no tot ha de ser treball!!

2) Quina és la reacció d'un resident que més us ha agradat davant la presència dels gossos?

Donat l’alt deteriorament, tant cognitiu com físic, dels nostres usuaris (que per altra banda són els que creiem que poden ser els més grans beneficiaris de la TAA) qualsevol resposta, per minsa que sigui, la donem com un èxit. Aconseguir que la Cefe (una persona amb una afàsia important) quan veu als gossos intenti comunicar la seva satisfacció amb la mirada, o quan l’Erundina (a qui li costa explicar moments de la seva vida) relata la seva infantesa tot recordant que tenia gossos, quan José Luís (que no mira mai a ningú als ulls) et busca tot sorprès i alegre intentant dir-t'ho, o quan l'Antonia (amb una espasticitat important) aconsegueix fer la senyal amb el "clicker", és llavors quan tots somriem.

3) Quins altres aspectes t'agradaria treballar durant les sessions amb els gossos?

Els aspectes a treballar han de ser individuals. Valorem, però ens adonem que cada persona ens diu el que necessita, amb els gestos, amb mirades, amb petits moviments... i hem d'aprendre a llegir-los. Mirem a la persona com un tot i sempre podrem descobrir el que podem treballar.
Per altra banda, hauríem de buscar la utilitat pels professionals gravant les sessions, gravant aquestes petites reaccions de les que parlem, per fer veure a tothom que no tot està perdut, que val la pena seguir insistint per trobar i interpretar qualsevol sospir de la persona.

Volem agraïr als professionals de Feixa Llarga la seva col·laboració durant les sessions, gràcies a la qual aconseguim que el treball amb els nostres gossos sigui de gran profit pels residents.Seguiu-nos també a:


TwitterFacebook
 

Totes les imatges d'aquesta pàgina web són propietat de Curecan. Queda prohibida la seva reproducció sense autorització.

Curecan és una marca registrada.

 
Top